Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Arhiv 2006.

Tradicionalni susret ramljaka u Sesvetskoj Sopnici
nedjelja, 17. rujna 2006.


Skup je pozdravio domaćin svećenik fra Tomo Anđić. Koncelebriranu svetu misu predvodio je dr. fra Mile Babić, dekan Franjevačke teologije iz Sarajeva. Misu je pjesmom pratio HKUD "Gornja Rama".
Na kraju mise gvardijan fra Mato Topić zahvalio je svima koji su došli. Biranim riječima spomenuo je i Ramsku zajednicu koja je redoviti suorganizator ovih susreta i koja podnosi najveći teret oko organizacije.
U ime Ramske zajednice skup je pozdravio zamjenik predsjednika Šimun Babić.
Odmah poslije mise, HKUD "Gornja Rama" je nastupio sa širokim repertoarom svjetovnih pjesama i plesova. U kripti crkve pripremljena ja pak gozba za čitavo ovo drago mnoštvo.(galerija slika)

Mirko Marić, tajnik Ramske zajednice

Proslava 100. obljetnice župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru
Prozor, 30. VIII. - 2. IX. 2006.

Ova proslava trajala je četiri dana, a počela je 30. VIII. 2006. trodnevnicom, gdje su mise govorili svećenici koju su na ovoj župi bili u prethodna tri mandata:
- u srijedu, 30. VIII. 2006. u 18 sati misu predvodio preč. Marijan Pejić
- u četvrtak, 31. VIII. 2006. u 18 sati misu predvodio vlč. Josip Lubar
- u petak, 1. IX. 2006. u 18 sati misu predvodio vlč. Mijo Nikolić.

U petak, 1. IX. 2006. u 20 sati predstavljena je nedavno izdana knjiga "100 godina župe Prozor". Ramska zajednica odmah je otkupila 60 kom. ove vrijedne knjige.
Četvrtog dana, u subotu, 2. IX. 2006. u 16,30 sati služena je svečana sveta misa, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić. Kardinal je održao i glavnu propovijed. Misi je nazočilo više od tri tisuće vjernika.
Poslije mise župnik Franjo Ivandić pozvao je cjelokupno mnoštvo da se priključi slavlju pod šatorima, pod kojima se služilo jelo i piće.
Ramska zajednica Zagreb prisustvovala je slavlju u Prozoru u "jačem" sastavu, te župnom uredu poklonili vrijednu sliku "Isus se ukazuje Mariji Magdaleni", rad. akad. slikara Đure Sedera, monografiju radova istog slikara te novčani dar 10.000,00 KM, koji su članovi Zajednice prikupili među sobom. (galerija slika)

Mirko Marić, tajnik Ramske zajednice

 

Proslava 150. obljetnice župe Sv.Ivana Krstitelja na Uzdolu
Uzdol, 24. lipnja 2006.


Ovoj predivnoj proslavi pridružila se i Ramska zajednica Zagreb. Njenim pregnućem na Uzdolu je gostovao i Folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana iz Zagreba. Valja napomenuti, da je osim nastupa u programu svečane akademije u povodu 150. godišnjice župe sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu, održane 24. lipnja 2006. u 11 sati, ovaj ansambl gostovao i u Sarajevu, 22. lipnja 2006. u programu Svečane akademije u povodu Dana državnosti RH, dan kasnije, 23. lipnja 2060. u Tomislavgradu, te u subotu, 24. lipnja 2006. u 20 sati u kino dvorani u Prozoru i u nedjelju, 24. lipnja 2006. u 12,30 sati pred crkvom Presvetog Srca Isusova u Prozoru.
Osim toga, Ramska zajednica darovala je župu na Uzdolu raspelom "Poklonstvo Isusa", rad Vanje Radauša iz 1926. godine, te novčanim iznosom 10.000,00 KM koje su među sobom prikupili članovi Zajednice.
Proslavi je nazočila većina članova iz Uprave, Nadzornog odbora i Sabora Ramske zajednice.
Misno slavlje počelo je u 11 sati, a koncelebriranu svetu misu predvodio je kardinal Vinko Puljić. Kardinal je osobno održao i potresnu propovijed.
Poslije mise, ispred stare crkve održana je akademija i promocija poštanske marke HP Mostar izdane u povodu 150. obljetnice župe Uzdol. Prisutne je ponovno pozdravio kardinal Vinko Puljić, a nakon njega i predsjednik RZ Branislav Brizar. Kroz program je predstavljen i novi DVD KUD-a Uzdol. Svečani ručak priređen je u kripti ispod crkve.
autor: Mirko Marić, tajnik Ramske zajednice

Ramski susreti u Tovarniku
11. lipnja 2006.


Ramski susreti 2006. održani su 11. lipnja u Tovarniku u organizaciji Ramske zajednice iz Zagreba i Poglavarstva općine Tovarnik kojemu je na čelu Marinko Beljo porijeklom iz Rame. U organizaciji susreta posebno je pomogao Stjepan Milas, povjerenik Ramske zajednice za Srijem.

Uobičajeno je da Ramski susreti započnu svetom misom koju je u obnovljenoj tovarničkoj crkvi sv. Mateja predslavio prozorski župnik don Franjo Ivandić. Okupljenima se toplom riječi obratio ramski gvardijan fra Mato Topić. Ramska zajednica darovala je tovarničkoj župi kip sv. Ante kojeg su tovarničkom župniku don Robertu Mackuljaku svečano poklonili Branislav Brizar, predsjednik Ramske zajednice i Šimun Penava, predsjednik Organizacijskog odbora za ovogodišnje susrete. Domaćini su u šokačkim nošnjama i na konjima  razdragano dočekali Ramljake, a u dvorani osnovne škole "A.G.Matoš" priredili su bogati kulturno umjetnički program i ručak za sedamsto osoba. Bogatstvo pjesme i plesa srijemskog kraja pokazalo je domaće  Kulturno umjetničko društvo "Matoš", a KUD-ovi "Gornja Rama" i "Napredak" iz Rame pokazali su bogatstvo nošnje, pjesme i plesa iz staroga kraja. Među uglednicima na Ramskim susretima u Tovarniku bio je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić koji je bio ganut do suza na ovakav spontan, veseo i radostan susret u obnovljenom Tovarniku. Očekivan je i dolazak srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića, kojemu je majka iz Rame, ali nažalost zbog obveza nije mogao doći pa je pismom zahvale pozdravio skup. Veselje je nastavljeno do večernjih sati kad se sa suzama oprostilo od domaćina i otišlo svojim domovima po Hrvatskoj i u rodni kraj u Ramu.

U Srijemu iseljenih iz Rame ima oko tisuću, najviše u mjestima Opatovac, Mohovo, Šarengrad, Ilok i Tovarnik. Doseljavanje je započelo pedesetih godina prošlog stoljeća pa su do sada Ramljaci obogatili srijemsku ravnicu brojnim potomstvom, marljivošću i poštenjem. Zanimljivo je da su porijeklom iz Rame gradonačelnici Iloka, Mladen Papak i Vinkovaca, Mladen Karlić kao i načelnik Općine Tovarnik, Marinko Beljo i donačelnik Općine Lovas Stjepan Milas. (galerija slika)
autor:  Šimun Penava

 

Suradnja Ramske zajednice Zagreb i Zagrebačkog folklornog ansambla dr. Ivana Ivančana  u 2006. godini


Vodstvo Ramske zajednice Zagreb (Upravni odbor) prihvatilo je ideju gospodina Vladimira Kuraje koju je iznio  na inicijativnom Saboru Ramske zajednice Zagreb u lipnju mjesecu 2005. godine u restauraciji Dva Goluba.
Inicijativa i ideja se zasnivala na činjenici i projektu prezentacije ramske tradicijske (folklorne) baštine, običaja, narodne nošnje i svirke.
Narodni običaji Rame zaslužili su visokoprofesionalnu scensku prezentaciju, uz pomoć renomiranog i etabliranog folklornog ansambla. Vladimir Kuraja kao bivši profesionalni plesač-pjevač ansambla Lado, stručni voditelj, koreograf i istraživač predložio je praizvedbu nove koreografije pod nazivom: NEMA LIPŠIH U GODINI DANA, OD BOŽIĆA I SVETOG STIPANA (plesovi, pjesme i običaji Rame).
Pretpostavke  za ostvarenje tog projekta bile su: izvorne narodne nošnje i postavljanje u Zagrebačkom Folklornom Ansamblu dr. Ivana Ivančana.
Ramska zajednica i njeni članovi, donatori ( i ovom prilikom im se zahvaljujemo) osigurali su financijska sredstva za kupnju narodnih nošnji, tradicijskih glazbala i rekvizita za opremanje ove koreografije. Naš ugledni skladatelj, aranžer i dirigent  gosp. Marijan Makar pripremio je glazbu za koreografiju.
Umjetnički voditelj  Z.F.A. dr. Ivana Inančana gosp. Andrija Ivančan i članovi folklornog ansambla prihvatili su ovu ideju sa velikim oduševljenjem.

Koreografija: Nema lipših u godini dana, od Božića i svetog Stipana praizvedena je  24.veljače 2006. god. u hotelu Internacional na tradicionalnoj Ramskoj večeri.

Jedanaestog ožujka 2006. godine u Koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić Slavonski Brod
održan je 4.festival folklorne koreografije Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.
Na tom poznatom festivalu u konkurenciji najboljih Hrvatskih koreografa i folklornih ansambala koreografija  gosp. Vladimira Kuraje: NEMA LIPŠIH U GODINI DANA, OD BOŽIĆA I SVETOG STIPANA (plesovi, pjesme i običaji Rame) osvaja treće mjesto
Ramska zajednica Zagreb i njen  Odbor za kulturu izrazito vrijednim i opravdanim drže ovaj odličan rezultat  koji  izravno promovira ramsku kulturu.

Od 22.lipnja 2006. god. do 25.lipnja 2006. god. Ramska zajednica Zagreb, Z.F.A. dr. Ivana Ivančana i Veleposlanstvo  Republike Hrvatske u Bosni i  Hercegovini organiziraju gostovanje ansambla:

  1. 22.lipnja 2006. Sarajevo,
  2. 23. lipnja 2006. Tomislavgrad,
  3. 24. lipnja 2006. Uzdol i Prozor
  4. 25.lipnja 2006. Prozor.

Ovaj projekt držimo iznimno važnim  jer su običaji Rame bili u službenom programu akademije u povodu Dana Hrvatske državnosti.
Također je vrijedno spomenuti gostovanje i koncert u Tomislavgradu  gdje su promovirani običaji Rame, a sama priredba je imala humanitarni karakter.
Ramska zajednica je dio sredstava od prodanih ulaznica u Tomislavgradu donirala  za Udrugu (djeca sa posebnim potrebama).
Posebnost ovog gostovanja je nastup  na Uzdolu čija je župa  Svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja 2006. godine  proslavila 150-tu obljetnicu postojanja.
Svečanu  svetu misu je predvodio uzoriti  kardinal Vinko Puljić.
U programu svečane akademije nakon svete mise održan je prigodni folklorni program na kojem su nazočili uglednici ove proslave, a predsjednik  Ramske zajednice gosp. Branislav Brizar pozdravio je nazočne.
Dvadeset četvrtog lipnja 2006. god. u Domu kulture u Prozoru izveden je cjelovečernji folklorni koncert. Uz Z .F. A. dr. Ivana Ivančana nastupila je  i folklorna skupina HKDD Rama.
Vladimir Kuraja autor gostovanja ispred Ramske zajednice zahvalio je Matici Hrvatskoj Rama, g. Šimunu Novakoviću i g. Ivici Šimunoviću, predstavnicima Općinskog vijeća Rama, na potpori oko organizacije gostovanja.
Svečanu misu u povodu patrona župe Prozor  25. lipnja 2006. godine predvodio je provincijal Bosne Srebrne fra Mijo Džolan.
Z. F. A. je pjevao svetu misu, a nakon toga na platou ispred crkve  održao kratki folklorni program koji je pratilo nekoliko tisuća ljudi oduševljeni kvalitetom izvedbe.
Projekt gostovanja Z. F. A. dr. Ivana Ivančana u Bosni i Hercegovini je primjer odlične organizacije i promocije hrvatske kulture u susjednoj državi.

Trinaestog  listopada 2006. godine u restoranu Dva Goluba u Zagrebu obavljen je čin potpisivanja ugovora o suradnji i promociji običaja Rame između Ramske zajednica Zagreb i Z. F. A. dr. Ivana Ivančana.
Tom prilikom gosp. Ivan Čuljak i njegov restoran javljaju se kao sponzori na tom kratkom domjenku,a prisustvovali su: Branislav Brizar predsjednik Ramske zajednice, Šimun Babić zamjenik predsjednika zajednice, Marinko Babić predsjednik Nadzornog odbora zajednice, Vladimir Kuraja član Odbora za kulturu  i Mirko Marić tajnik zajednice.
Ispred Z F. A. dr. Ivana Ivančana prisutni su bili: Andrija Ivančan umjetnički voditelj, Marijan Makar glazbeni voditelj i Duško Janjatović predsjednik ansambla.

Dvadesetog i dvadeset prvog prosinca 2006. godine u Domu Hrvatske vojske održani su godišnji folklorni koncerti Z. F. A. dr. Ivana Ivančana.
Nazivi tih folklornih koncerata su bili: NEMA LIPŠIH U GODINI DANA, OD BOŽIĆA I SVETOG STIPANA.
Iz tog naziva vidljivo je koliko  taj naš renomirani folklorni ansambl cijeni običaje Rame pa je i naziv koncerta dao po imenu koreografije.
Običaji Rame su otvorili koncert prvom točkom programa i puno gledalište je sa oduševljenjem prihvatilo izvedbu.
Predsjednica Ramske zajednice Željka Maroslavac i ostali Ramljani posjetitelji  tih koncerata sa ponosom su se to večer osjećali Ramljanima.

Iz gore navedenih projekata  tijekom 2006. godine koji se odnose na suradnju Ramske zajednice Zagreb i Z. F. A. dr. Ivana Ivančana vidljivi su uspjeh, opravdanost i usmjerenost Ramske zajednice u prezentaciji običaja i kulture Rame.
Važno je napomenuti da se suradnja nastavlja i tijekom 2007. godine u kojoj će koreografija: NEMA LIPŠIH U GODINI DANA, OD BOŽIĆA I SVETOG STIPANA (plesovi, pjesme i običaji Rame) biti na programu tijekom gostovanja ovog  renomiranog ansambla u zemlji i inozemstvu.

uzdol-krizni-put_m.jpg

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr