Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Pred brojnom publikom u Zagrebu predstavljena knjiga don Pave Crnjca „Oteto djetinjstvo“

  • Napisao/la Matej

Piše: Matej Škarica

U dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu sinoć je pred brojnom publikom predstavljena knjiga mr. sc. don Pave Crnjca naziva „Oteto djetinjstvo“. Knjiga je izazvala veliko zanimanje iseljenih Ramljaka u Zagrebu i okolici kao i svih prijatelja Rame, a po sebi predstavlja iscrpan nastavak potresne priče o Ramskoj djeci siročadi iz Drugog svjetskog rata. Te djece ukupno je bilo 700, većinom su bili Hrvati i nešto manji broj Muslimana. Posljedice prelaska iz rodnog kraja u Hrvatsku bile su za njih koliko fizičke (u iscrpljenosti i umoru) toliko i psihičke - izazvane dubokom stradalničkom traumom, a pratile su ih godinama poslije u životu. Iz Rame su tako krajem 1942. i početkom 1943. godine djeca preko Bosne prebacivana vlakom u Zagreb i njegovu širu okolicu kako bi se spasila od daljnje pogibelji i gladi nastale nakon četničkog pokolja u Rami listopada 1942. godine i partizanske ofenzive na Prozor 1943. Jedan dio te djece stradao je tijekom transporta ili zbrinjavanja po Hrvatskoj, pojedinima se izgubio trag, no većina je uspješno zbrinuta uz potporu saborskog zastupnika Nikole Kovačevića iz Rame te zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca koji je djecu srdačno dočekao. Djeca su poslije raspoređivana po obiteljima udomitelja. Neka su nažalost izgubila i identitet zbog svojih malih godina.

O knjizi su s vrlo pohvalnim riječima govorili povjesničar dr. sc. Josip Jurčević, župnik župe Sesvetska Sopnica fra Zdravko Dadić koji je pročitao pozdravni govor i stručni osvrt fra Mije Džolana, zatim novinar i komunikoog mr. sc. Matej Škarica koji se osvrnuo na zahtjevan i mukotrpan tijek nastanka ovog djela, te na kraju i sam autor knjige mr. sc. Pavao Crnjac koji nije skrivao emocije. Svi predstavljači složili su se kako je vrijednost ovakvog djela ključna za očuvanje povijesnih istina našeg naroda koji je toliko mnogo puta stradavao kroz povijest, pogotovo kroz 20. stoljeće. Sve što se ne zapiše kao da nije ni postojalo, a svjedoci i usmena predaja polagano se gube. Stoga je važan istraživački napor pojedinaca ali i cijele zajednice koja stoji iza njih. Knjiga je izašla u nakladi Ramske zajednice Zagreb, na 245 stranica donosi fotografije iz tog vremena, tabele s imenima djece i mape povijesnih zbivanja.

Skup je ispred Upravnog odbora Ramske zajednice prigodnim riječima pozdravio Željko Jurić. Predstavljanju su bili nazočni: provincijal hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, voditelj stranačkog Odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, general Željko Glasnović, don Ante Rotim iz Rame uz mnoge drugi svećenike i časne sestre. Voditeljica večeri bila je Marija Ćališ, članica Mladeži koja je u izvornoj narodnoj nošnji uspješno vodila ovo zanimljivo cjelovečernje predstavljanje. Knjiga se mogla kupit na štandu u promotivoj cijeni od 100 kuna, a prikazan je i prigodan promotivni materijal uz napjeve iz Rame i s Uzdola od kud je autor rodom.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

ruzicab_mala.jpg

Tko je online?

Imamo 47 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr