Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Ramski susreti 2009. – prvi i drugi dan

Piše: Matej Škarica

Ramski susreti započeli su jučer svečanim dočekom članova Ramske zajednice koji su organiziranim autobusnim prijevozom u Prozor stigli iz krajeva od Zagreba, Požege pa do sve do mjesta Rovišća kod Bjelovara. Svečani doček gostiju u 16 sati održao se u Motelu Rama uz ručak i trenutke prijateljske razmjene iskustava između iseljene i Rame kao izvornog - starog kraja. U uvodnim govorima okupljene su prigodnim riječima pozdravili načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević i predsjednik RZ Zagreb mr.sc. Branislav Brizar.

Potom je u 19 sati započeo blagoslov postaja Križnog puta na Šćitu prigodom kojeg se okupio veliki broj vjernika za vrijeme svete mise te procesije oko samostana i obližnje novouređenog spomen područja. Postaje Križnog puta umjetnički je osmislio hrvatski kipar Kuzma Kovačić, a svaka postaja (izrađena u bronci) puta je poklon ramskih obitelji ili prijatelja Rame. Kovačić je inače već poznat i udomaćen kipar u okružju Gornje Rame i franjevačkog samostana.

Danas je u 9 sati u kino dvorani Franjevačkog samostana Šćit održan znanstveni skup – simpozij Mudrost Rame, a pod pokroviteljstvom Ramske zajednice Zagreb, Općine, Samostana, Ramskih župa te cijenjenih suradnika. Nakon otvaranja simpozija i upućivanjem pozdravnih riječi od strane gospodina Branislava Brizara, Joze Ivančevića i fra Mate Topića - nastupili su brojni uvaženi znanstvenici koji su svoje radove posvetili istraživanju stare i novije ramske povijesti, kulture, umjetnosti, filozofije itd. Neka od imena izlagača: fra Ivan Šarčević (Sarajevo), Ivan Čulo (Zagreb), Šimun Penava (Zagreb), Pavao Crnjac (Zagreb), Krešimir Čvrljak (Zagreb), Ivan Bekavac Basić (Zagreb), Zdravko Kordić (Mostar), Vlado Vladić (Zagreb), Rajko Glibo (Biograd), Fabijan Lovrić (Knin -  Rama), Marko Dragić (Split), Ivan Babić (Zagreb), Božidar Petrač (Zagreb), Zdravko Gavran (Zagreb), Miljenko Buljac (Sinj), Đuro Vidmarović (Zagreb), Nikola Šimić Tonin (Knin).

Posebno zanimljiva izlaganja održali su Zdravko Kordić, Šimun Penava i Ivan Šarčević, Ivan Bekavac Basić i Rajko Glibo.
Teme su se kretale od svakodnevnih i uobičajeno znanstvenih pa sve do razina žestokih i vrlo aktualnih, točnije onih koja se tiču novije bolne povijesti poput zločina ARBiH nad Hrvatima u Ramskim selima (Šimun Penava). Iako postoje brojeni originalni dokumenti o zapovjednim odlukama i povezanostima, ostalo je otvoreno pitanje zašto za zločine nad Hrvatima 1993. godine nitko od bošnjačkih lidera nitko do danas nije odgovarao?..
Zdravko Kordić govorio je o Rami u djelu istaknutog i vrlo djelatnog ramskog franjevca fra Jeronima Vladića (1848.-1923.). Fra Jeronim Vladić uvelike je zadužio Ramski kraj i velika je pogreška što nema svoj spomenik u zavičaju!? - naglašeno je između ostalog.
Program navedenog skupa uspješno su vodili dr. sc. Vlado Vladić, Šimun Babić i Vladimir Kuraja.

U 15 sati na gradskom stadionu u Prozoru održana je nogometna utakmica između veterana Rame i iseljene Rame. Susreti, odnosno barem njihov veći dio, završiti će se večeras koncertom Krunoslava Kiće Slabinca i tamburaškog sastava Slavonske lole.

Ramski susreti službeno završavaju sutra 5. srpnja tradicionalnim hodočašćem na grob mučenice Dive Grabovčeve i služenjem svete mise na mjestu Kedžara na Vran planini. Očekuju se stotine hodočasnika iz Rame ali i drugih hercegbosanskih mjesta.

SIMPOZIJ GOVORNICI

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

02rama-i-ramljaci-u-iseljenistvu-treca.jpg

Tko je online?

Imamo 27 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr