Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Drugi Susret mladih u Rami okupio preko tri stotine Ramljaka

Drugu godinu zaredom Mladež Ramske zajednice i Mladi iz Rame već tradicionalno organiziraju Susret mladih u Rami s ciljem da se stvore čvršće veze iseljenih mladih Ramljaka i onih koji žive u Rami te da zajedno daju poruku svima kako je zajedništvo i budućnost ovog kraja moguća. Osjetiti radost, nadu, zajedništvo, mladenački duh i zanos bilo je pravo bogatstvo doživjeti na Susretu mladih Ramljaka na Draševu.

Ideja Susreta mladih Rame rodila se među Mladima Ramske zajednice, a iz te ekipe dvoje mladih koji su prošle godine živjeli, radili i studirali u Zagrebu se vratilo u Ramu nastojeći pronaći  mjesta i prostora za svoj život i rad. Postali su tako poveznica u ovom projektu mladima iz Rame i onima u Zagrebu. Zajedno smo pokazali  našim odraslima da mladi žele i pokušavaju stvoriti jednu pozitivnu klimu sa zajedničkim ciljem, a to je stvaranje ljepše budućnost svih nas.

Vjerujući da u svakom čovjeku postoji dobro, samo ga treba potaknuti da ga čini, ovim susretom smo poslali svima poruku kako svi trebamo i možemo biti ujedinjeni za dobre stvari, posebno kad su mladi u pitanju. Za razliku od prošle godine kada je  moto susreta bio „Mili rode kud god pošo, svojoj Rami nazad došo“, a cilj - upoznavanje svih ramskih župa, povijesti Rame i podrška mladima koji su aktivni u Rami, ovaj Drugi susret mladih Ramljaka imao je za cilj jače zbližavanje i druženje svih mladih.

Najveći uspjeh i smisao ovog susreta je bilo zajedništvo bez obzira na razliku u godinama ili mjesto življenja. Osjetila se pozitivna energija, ljubav, toplina i zajedništvo svih sudionika i posjetitelja. Ovaj susret je bio podrška svima koji intenzivno rade na dobrim stvarima u rodnom kraju. Pokazali su nam to i mladi iz različitih organizacija, klubova i stranaka koji su s oduševljenjem prihvatili poziv i svojim dolaskom dali svoj obol ovom susretu. Sve  je prošlo mirno i dostojanstveno s puno uvažavanja, razumijevanja, strpljenja, ljubavi i topline, radosti i igre.

I da se ne bi slučajno nadvile negativne misli i neka prepucavanja, u šali smo se pitali tko je najviše doprinio svemu ovome - mislim da će se svi složiti da zasluge prepišemo Gospi Ramskoj što nas je različite skupila na jedno mjesto.

TRODNEVNI PROGRAM SUSRETA MLADIH

U petak, 18. 5. 2012. je iz Zagreba i drugih mjesta Republike Hrvatske pristiglo 40 mladih čiji su roditelji porijeklom iz Rame ili mladi koji studiraju u Zagrebu. Bili su tu i prijatelji mladih Ramljaka iz Zadra, Splita, Dubrovnika. Program prvog dana Susreta je obuhvaćao susret s predstavnicima mladih iz Rame te zajednički posjet i druženje na Menjiku, župa Uzdol, ručak u Etno selu „Remić“. Mladi su imali prigodu vidjeti lijepo uređeno etno selo.

Uz okrjepu i prekrasan krajolik, oko 16h zaputili su se do srca Rame, Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Dočekao ih je gvardijan fra Tomislav Brković. Poslije razgledanja znamenitosti koje se nalaze u dvorištu Franjevačkog samostana, mladi su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio don Damir Stojić, studentski kapelan mladih iz Zagreba. Misa i predavanje je predviđeno za cijeli ramski puk. U prigodnim riječima don Damir je uputio poziv na življenje kršćanstva u punini, u djelima. Ukazao je na neprestanu borbu dobra i zla u duhovnom smislu, rata koji se odvija pored nas. Na svoj jedinstveni način uz viceve i osobno životno iskustvo objasnio nam je kako bez oprosta i ljubavi nastaje začarani krug Zla, kako su ljudi ranjeni, kako se osjećaju nevoljno i to pokazuju prema drugima. U znak zahvalnosti don Damiru su mladi iz Rame darovali simbol ljubavi, ujedno i simbol Rame- Ramsku majku, minijaturnu repliku-rad kipara Mile Blaževića. Okrijepljeni i ovom duhovnom hranom, mladi odlaze na konak kod rodbine.

Lijep subotnji dan, sunce visoko, nebo plavo, a mladi kreću iz Jaklića (iz Dole) prema planini Draševo, središnjem događaju ovog Susreta. Prisjetili su se svojih djedova i pradjedova koji su svakodnevno pješačili više kilometara odlazeći na planinu ili se vraćajući u polje. Program je obuhvatio natjecanje u nogometu. Sudjelovalo je sedam nogometnih ekipa: Jaklići, Mladež HDZ BiH, Maimi, nastavnici OŠ fra Jeronima Vladića, učenici OŠ fra Jeronima Vladića, HNK Rama, Torcida Ripci i Mladež Ramske zajednice. Kako je želja organizatora bila-maksimalno biti svi jedno, prvo mjesto osvajaju svi sudionici natjecanja.

Dok je muški dio ekipe  igrao nogomet, djevojke su odmjeravale snagu u trčanju u vrećama, trčanju s jajima u žlici, potezanju konopca, igri tačaka-kolica, bacali su kamena s ramena, a onda su i muški i ženski odmjerili snage u nogometu. A muški nam nisu bili džentlmeni, pa su djevojke izgubile utakmicu.  No, bile su tu još mnoge druge igre.

Uz zajednički ručak; janjetinu i ramske pite koje su skuhale ramske majke bilo je dovoljno za 200 osoba koje su se na vrijeme prijavile kao i za naše drage goste, njih još oko 100. S Draševa smo se vratili u autima i na prikolicama. Bio je to šećer na kraju. Druženje smo nastavili uživajući u prigodnom programu Trećih dana ramske kulture, te do jutarnjih sati u diskoteci „Miami“.

Nisu zaobišli ni Donju Ramu. Posjetili su selo Lug, ujedno filijalu župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Misno slavlje predvodio je don Josip Jelić koji je Mladima prenio  pozdrave i blagoslov župnika preč. Franje Ivandića.  Nakon druženja s mještanima ovog sela, vratili su se u grad Prozor na kavu te krenuli put Zagreba. Zaustavili se u Jajcu u starom dijelu grada, razgledali slapove, okrijepili se ramskim pitama i sretno stigli u Zagreb.

No, mi iz Organizacijskog odbora Susreta mladih smo bili maleni za organizaciju ovog susreta. Samo Bogu zahvaliti možemo za pomoć, kao i našim sponzorima. Baš ta tri dana Bog je poslao sunce, okopnio snijeg, zagrijao ledinu. A naši pokrovitelji, otkidajući od komadića svog kruha, nahranili su i napojili sve prisutne, oko 300 Ramljaka. Ponosni smo na svoje sponzore, na ramske majke, na naše mlade, na sve ljude koji su nam pomogli na bilo koji način. Da nije bilo sljedećih osoba ovaj susret ne bi bio ovako uspješan. Zato u ime Organizacijskog odbora Susreta mladih VELIKA HVALA našim sponzorima i pokroviteljima, a to su:

RAMSKA ZAJEDNICA

MOTEL „RAMA“

OPĆINA PROZOR-RAMA

OMETALA D.O.O.

OPĆINSKI ODBORA HDZ-A RAMA

SAMOSTAN RAMA-ŠĆIT

CAFFE „EMA“

EKO-FLOR PLUS D.O.O. -ZAGREB

CAFFE „CENTRO“- SESVETE

DISKOTEKA „MIAMI“

CAFFE „MONDEO“

T.G. GRANIT

BOŠNJAK D.O.O.

PETRIČEVIĆ D.O.O.

CAFFE „SPORT“

CAFFE „JOSIPA“

PROIZVODNJA SUVENIRA RAMA

BENZINSKA PUMPA BARABAN BENZ-RUMBOCI

TRGOVINA „ALF MARKET“

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO

CAFFE „GRAND“

CAFFE „SAN MARCO“

CAFFE „SET“

CAFFE „MAJA“

CAFFE „BIG BEN“

RAMSKE ŽENE-MAJKE s pitama

 

Neka vas sve prati obilje Božjeg blagoslova. Do sljedećeg susreta svako dobro želi vam Organizacijski odbor Susreta mladih u Rami 2012.

Tekst: Božana Ostojić, Foto: Nikola Barišić / MRZ


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Mladež Ramske zajednice

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

Ramska večer u očima mladih Ramljaka

Ramska večer u očima mladih Ramljaka

Ramska zajednica već tradicionalno organizira Ramsku večer u Zagrebu. Na ovogodišnjem susretu, koji je održan 22.11.2013. u hotelu International, među 300 uzvanika bili su i studenti iz Rame radi koji...

Opširnije

Izvedba drame „Diva Grabovčeva“ u Zagreb…

Izvedba drame „Diva Grabovčeva“ u Zagrebu

Drama o Divi Grabovčevoj plijeni pozornost gledatelja gdje god se izvodila počevši od Rame, Širokog Brijega, Vrlike, a posebne su bile igrane scene prikazane u HTV-ovom filmu „Divin krik s Vrana“ koji...

Opširnije

Mladež Ramske zajednice na II. studentsk…

Mladež Ramske zajednice na II. studentskom hodočašću u Mariji Bistrici

Jučer, 27. svibnja na blagdan Duhova održano je II. hodočašće zagrebačkih sveučilištaraca u Mariju Bistricu. Organizator ovog hodočašća je Udruga zagorskih studenata potpomognuta Koordinacijom 22 zavi...

Opširnije

Drugi Susret mladih u Rami okupio preko …

Drugi Susret mladih u Rami okupio preko tri stotine Ramljaka

Drugu godinu zaredom Mladež Ramske zajednice i Mladi iz Rame već tradicionalno organiziraju Susret mladih u Rami s ciljem da se stvore čvršće veze iseljenih mladih Ramljaka i onih koji žive u Rami te ...

Opširnije

Poziv na Susret mladih u Rami 2012.

Poziv na Susret mladih u Rami 2012.

Mladež Ramske zajednice i ove godine organizira Susret mladih u Rami. Ponavljamo, cilj ovih susreta je jačanje zajedništva mladih koji žive u Rami i onih čiji korijeni i podrijetlo sežu iz Rame. Susr...

Opširnije

Poziv na sv. Misu i predavanje za Ramske…

Poziv na sv. Misu i predavanje za Ramske studente i mladež

U Rami se glas čuje, kuknjava i plač gorak: Rahela oplakuje sinove svoje i neće da se utješi jer njih više nema. (Mt 2,18) Iako starozavjetna Rama nije povezana sa našim rodnim krajem možemo ramsk...

Opširnije

Mladi iz Rame na Ramskoj večeri u Sesvet…

Mladi iz Rame na Ramskoj večeri u Sesvetama

Probudio se ja jučer, onako izmoren od puta i feštanja, i mislim u sebi; ponedjeljak je, odoh malo do grada popiti kavicu i svratiti na pijacu da vidim što ima! Do grada dobijem poruku da su objavljen...

Opširnije

Održan humanitarni nogometni turnir i Ra…

Održan humanitarni nogometni turnir i Ramska večer u Sesvetama

Svaki čovjek voli onaj osjećaj da pripadamo negdje, da smo nečiji, da imamo dom i da netko drži do nas. Tako sam se ja osjećala jučer zajedno sa svim mladima koji su došli na humanitarni turnir i Rams...

Opširnije

Održano predavanje o studiranju u Zagreb…

Održano predavanje o studiranju u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru

Dana 27. siječnja 2012. u prostorijama Srednje škole u Prozoru, članovi Mladeži ramske zajednice u suradnji sa SŠ Prozor i prof. Zoranom Stojanovićem održali su kratko predavanje maturantima o stud...

Opširnije

Nova internet stranica za Ramljake i lju…

Nova internet stranica za Ramljake i ljubitelje Rame

Priopćenjem koje prenosimo obratio nam se obratio Miro Marić iz Rame. Novu internet stranicu pod nazivom www.odaklesi-izrame.com pokrenuo je s ciljem okupljanja i povezivanja mladih Ramaca. 16. travn...

Opširnije

Mladež Ramske zajednice u Vukovaru povod…

Mladež Ramske zajednice u Vukovaru povodom obljetnice stradanja

Počinjući pisati ovaj članak pitam se što vam iznijeti, samo činjenice ili subjektivno mišljenje? Istina je da je jučer u Vukovaru stvarno bilo 50 000 ljudi, bilo je i više… - ...tko zna zašto? - N...

Opširnije

Samo je jedno sunce, jedna majka, jedna…

Samo je jedno sunce,  jedna majka, jedna rodna gruda, samo jedna Rama!

Piše: Božana Ostojić Dragi moji, osjećam potrebu da napišem i podijelim s vama jedan osvrt na put u Ramu, na Susret mladih održan od 13. do 15. svibnja ove godine pod geslom „Mili rode, kud god poš'o...

Opširnije

Mladež Ramske zajednice Zagreb ispunila …

Mladež Ramske zajednice Zagreb ispunila svoja očekivanja!

Mladež Ramske zajednice boravila je prošli vikend u Općini Prozor-Rama, gdje je u tri dana posjetila sve dijelove Ramskog kraja. Posjet rodbini i prijateljima, te cjelokupnom ramskom kraju ostati će m...

Opširnije

Tri dana druženja, putovanja i upoznavan…

Tri dana druženja, putovanja i upoznavanja s Ramskim krajem

U petak su u ranim jutarnjim satima članovi Mladeži Ramske zajednice iz Zagreba organiziranim prijevozom krenuli na put u Ramu. Njih pedesetak sa svojim voditeljima dva mjeseca se predano i gorljivo p...

Opširnije

Proglas hrvatskih studenata

Proglas hrvatskih studenata

Hrvatskom narodu, svim građanima Republike Hrvatske i svijetu : Studentski zbor Gacke, Mladež Ramske zajednice Zagreb, Udruga brodskih studenata, Udruga studenata Banovine, Udruga...

Opširnije

Poziv na Susrete mladih u Rami 2011.

Poziv na Susrete mladih u Rami 2011.

Potaknuti željom za upoznavanje vlastitoga kraja i ljudi, a napose mladih koji aktivno sudjeluju u kulturnom i svakidašnjem životu Rame, Mladež Ramske zajednice organizira Susret mladih u Rami 2011....

Opširnije

Htjela sam svima dokazati da su Hercegov…

Htjela sam svima dokazati da su Hercegovke najljepše djevojke

Posljednjih godina Ramkinje sve češće sudjeluju u izborima ljepote i u tome ostvaruju zapažene rezultate. Uz Kristinu Anić, Miss Hercegovine, koja je sudjelovala na izboru za Miss BiH, još je jedna Ra...

Opširnije

Tribina o otajstvu Božića okupila značaj…

Tribina o otajstvu Božića okupila značajan broj mladih Ramske zajednice

Sinoć je u Crkvi bezgrješnog začeća Blažene djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi održana sveta misa i tribina za mlade. Svečano misno slavlje kojem je prisustvovalo oko pedeset članova Mladeži Ramske ...

Opširnije

Mladež Ramske zajednice - O nama

Mladež Ramske zajednice - O nama

Mladež Ramske zajednice osnovana je početkom 2010. godine i predstavlja najmlađi ogranak Udruge Ramska zajednica. Od prvotne nekolicine mladih aktivista i ljubitelja Ramskog kraja, do danas je ovaj og...

Opširnije

Okupljanje mladeži Ramske zajednice u do…

Okupljanje mladeži Ramske zajednice u dosad neuobičajenom broju

Autor: Matej Škarica U prostorijama Ramske zajednice Zagreb jučer je održan skup mladeži i studenata porijeklom iz Rame, a koji se trenutno nalaze na radu ili studijama u Zagrebu. Skupu je prisustvov...

Opširnije
ramska-zajednica-grb.jpg

Tko je online?

Imamo 210 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr