Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Nove Crkvene odluke i kombinacije u Rami ovog ljeta

  • Napisao/la Matej

Može se reći kako je ovo ljeto za Ramu po pitanju vjerskih crkvenih odluka i postavljanja različitih svećenika (bilo) dosta živo i zanimljivo. Donijete su određene odluke i učinjeni potezi koje će tek u dužem vremenskom razdoblju pokazati plodove.

Tako je novi gvardijan Ramskog franjevačkog samostana postao fra Andrija Jozić, donedavni doljanski župnik. O fra Andriji koji nije toliko javno zastupljen kao neki njegovi kolege zemljaci, ima dosta dobrih mišljenja i smatra ga se korektnim čovjekom. S pozicije na kojoj je sada Jozić, otišao je fra Tomislav Brković, svećenik mlađeg naraštaja koji će ostati pomalo upamćen po određenim tvrdoglavim stavovima i povremenim zastupanjima ideološkog tipa više negoli vjerskog. Brković je bio skloniji novim medijima poput uređivanja portala i društvenih mreža na kojima je s vremena na vrijeme uklanjao nepoćudna imena svih onih koji nisu dijelili mišljenje jedne probosanske ramske struje, a za njegovog čuvanja samostana izdao je i nekoliko duhovitih knjiga.

Na drugoj strani Rame, iz župe Uzdol poslan je u Bosnu (župa Tolisa) dugogodišnji župnik svećenik don Miljenko Džalto. Bio je poznat kao izrazit djelatnik i duhovni borac za ovaj kraj pogođen ratnom tragedijom iz rujna 1993. godine. Džalto je s godinama postao zaštitni znak uzdolskog kraja do te mjere da se Uzdol često asociralo s njime i u nekoliko dokumentarnih filmova i spotova postao je glavna uloga. Za neke vjernike postao je donekle pretjerano društveno prisutan dok jedna značajna većina smatra kako je za Uzdol učinio više nego itko do sad.


Nije tako davno bilo ni kada je fra Mato Topić - autor nešto „težih“ knjiga o Ramljacima u zavičaju i iseljeništvu (premda pune kolorita, ne preporučuju se za police) - ponovno vraćen na Gračac, a fra Miju Džolana sve češće viđamo u Rami i u okrilju njezinog samostana što nas podsjeća na neke prijašnje dane. Prozor je isto tako dobio svog novog župnika Kneževića koji se još treba dokazati, a otišao je velečasni Ivandić kojega smo mogli upamtiti prilično nepričljivog stava s cigaretom u rukama.

No što je važno jest činjenica da se katolička Crkva u Rami treba približiti vjernicima uz otvaranje vrata crkava, samostana i micanja sirove politike iz svojih odaja kao i interesnih skupina. I franjevci i petrovci, svi su oni naši svećenici, a ovo ljeto ostat će upamćeno kao ljeto promjena u Ramskom crkvenom pogledu.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

mrz12_m.jpg

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr