Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Pred brojnom publikom u Zagrebu održana tribina o „Novom odnosu EU-a prema BiH“

  • Napisao/la Matej

Autor: mr. sc. Matej Škarica

U kino-dvorani zagrebačkog studentskog doma Stjepan Radić održana je u četvrtak tribina pod nazivom „Novi politički odnos Europske unije prema BiH“. Ovaj skup, na kojem se okupio znatan broj mlađih ali i zrelijih posjetitelja pozdravnim govorom otvorio je dr. sc. Nino Raspudić ujedno iskazavši svoje zadovoljstvo što se napokon otvoreno pokreću teme koje se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH. Sudionici tribine - zastupnici u europskom parlamentu Davor Stier ispred HDZ-a i Tonino Picula ispred SDP-a - te Ivan Vukoja, mostarski sugovornik ispred Instituta za društveno-politička pitanja donijeli su određene zajedničke zaključke po složenom pitanju budućnosti BiH.

Mišljenja su kako BiH može uspjeti samo kao zemlja u kojem se poštiva ravniopravnost sva tri naroda, nikako na štetu Hrvata i na sadašnjim temeljima centralizacije i unitarizacije. Ključ za uspješniju BiH leži u konstitutivnosti i jednakopravnosti sve tri nacionalne sastavnice. Europska unija traži nove modele uređenja BiH ali to nije nimalo lagan posao. Unutar Europske unije potrebno je usuglasiti stavove po pitanju novog i sretnijeg uređenja BiH. Potrebno je pristupiti iznalaženju funkcionalnih političkih modela koji će potpomoći reorganizaciji zemlje. Rezolucija Europskog parlamenta s izvješćem o napretku BiH u 2013. Službeni je dokument koji daje uvid u progres i trenutno stanje. Rat je davno završen a sada je potrebno stvoriti preduvjete za bolji život svih bh. građana. Jedno od rješenja je federalizacija zemlje. – istaknuo je Davor Stier.


Danas i američka politika napokon prihvaća činjenicu da Daytonski sporazum više ne funkcionira. On je bio samo sporazum kojim se okončao rat ali sada je vrijeme za novi bosasnko-hercegovački put prema EU integracijama. Na tom putu BiH mora proći svojevrsni test koji su prošle i zemlje u regiji. – dodao je Tonino Picula. Taj test je još i teži zbog složenosti uređenja zemlje tri naroda, nacije i vjere. Pri Europskoj uniji Hrvatska mora nastupiti jedinstveno bez obzira na političke razlike te kao takva zauzeti ulogu lidera u regiji. Hrvatima u BiH mora se odlučnije pomoći da iznađu put jednakopravnosti i konstitivnosti zajamčene i temeljnim sporazumima na kojima počiva današnja BiH.

Ivan Vukoja istaknuo je neka glavna pitanja bh. problematike kao što su neprihvaćanje osnovni i gorućih činjenica kod političkih lidera u BiH. Jedna od tih činjenica jest ta da Hrvati nemaju jednaka prava s druga dva naroda. Činjenica da postoji snažna potreba osnivanja trećeg entiteta. O tome se danas može otvoreo govoriti za razliku prije pet, sedam ili deset godina - kada je to pitanje bilo nepoželjno i tabu. Često se tako europski poslanici čude upornosti i stanju nesporazuma koji je već postao pravilo. S druge strane, posljednji veliki neredi u kojima su gorile pojedine institucije BiH nisu donijeli pomak već samo produbili krizu u kojoj se zemlja konstatno nalazi već više od dvadeset godina – podcrtao je Vukoja.

Nakon izlaganja sudionika publika je postavljala pitanja. Jedno od zanimljivijih pitanja bilo je - što s Republikom Srpskom i njenom ulogom u toj novoj europskoj BiH kao i mogućnost kantonizacije zemlje po švicarskom modelu.

Ovu tribinu na kojoj su ponovno potaknute nove-stare teme organizirali su Zavičajni klub hercegovačkih studenata u Zagrebu i udruga „Istina“.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

upravni-odbor-ramska_m.jpg

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr