Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Ovogodišnji Ramski susreti u Zagrebu protekli uz dobru posjećenost, pjesmu i prisjećanje na stari kraj

  • Napisao/la Matej

I ove godine, već tradicionalno 15-ak godina od izgradnje tamošnje crkve, održani su Ramski susreti u Sesvetskoj Sopnici  kod Zagreba. U župnoj crkvi Marije Anđeoske okupilo se mnoštvo od oko pet stotina Ramljaka i prijatelja Rame koji su organiziranim prijevozom ili u manjim skupinama pristigli iz svih dijelova Hrvatske. Na početku svečanog misnog slavlja sve okupljene pozdravio je domaći župnik fra Zdravko Dadić. Nadahnutu propovijed okupljenima održao je ramski mladomisnik fra Stjepan Pavličević pozvavši sve da očuvaju tradiciju susreta koji po samoj zamisli imaju biblijske vrijednosti i temelje. Svečano misno slavlje odvijalo se uz koncelebraciju sa župnikom fra Zdravkom Dadićem, župnim vikarom fra Stipom Karajicom, fra Mijom Džolanom, upraviteljem Kuće mira u Rami, fra Jurom Šarčevićem, kapucinskim provincijalom te vlč. Pavom Crnjcem, rektorom kapele Corpus Domini u Zagrebu. U ugodnom tonu uz pratnju duhovnih pjesama vokalne skupine Arabela iz Prozor-Rame, na čelu sa Sonjom Jozić, okupljeni na Susretima ove godine mogli su čuti nešto drukčiju zvukovnost.

Na kraju svete mise okupljenima se uz prigodne pozdravne riječi obratio i novi predsjednik Ramske zajednice Zagreb prof. Šimun Penava. On je istaknuo dugogodišnju ulogu Zajednice u povezivanju zavičajne i iseljene Rame. Sve nazočne je pozdravio novoimenovani ramski gvardijan fra Andrija Jozić koji je u pozdravnom govoru poželio još puno ovakvih susreta koji jačaju zajedništvo, naglašavaju vrijednost korijena i svijest o identitetu koju su Hrvati Rame uspjeli očuvati kroz stoljeća raznih nepogoda.

Nakon mise u kripti crkve započelo je druženje uz tamburašku glazbu i tradicionalne napjeve kao što je ramska muška ganga koju vrlo spretno izvode stariji članovi Ramske zajednice. U tijeku veselja moglo se probati i neka tradicionalna jela kao što su pite, kolači i uštipci koju su pripremile ramske žene. Poduzetnici i donatori porijeklom iz Rame, a koji rade u Hrvatskoj potpomogli su opskrbu pićem i hranom za sve okupljene.

Posebni gosti ove godine na Ramskim susretima bili su predstavnici Ramskih zajednica iz Požege, Bjelovara kao i novoustrojenog ogranka iz Sveti Ivan Zeline.

Ovogodišnji susreti su bili pod pokroviteljstvom predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrije Mikulića koji je obećao daljnju potporu radu Ramske zajednice. Susrete su uveličali predstavnici Grada Zagreba, braniteljskih udruga iz Jajca i Kotor Varoša. Navedena su i skorašnja događanja kao što je Ramska večer koja će se uz bogati kulturno-umjetnički program održati u subotu 1. listopada u Bjelovaru, a zatim i krajem godine proslava 25. obljetnice postojanja i djelovanja Ramske zajednice.

Ovogodišnji Ramski susreti - koje nije uspjela pokvariti niti nagla promjena vremena i kiša - završili su u predvečernjim satima uz obećanje ponovnog okupljanja.


Autor: Matej Škarica 


 

 

 

Komentari   

 
0 #2 RZ 2016-09-26 09:20
Dobra ideja. Malo je kiša ove godine zeznula ali poslije je bilo lipo vrime. Ima ledina uokolo župne crkve pa se može izvest. Slobodno je svima da predlože
Citat
 
 
+2 #1 Mirko 2016-09-23 17:50
Sve je to lijepo i krasno samo.....gdje su oni običaji da se nakon mise ( kao nekada na Šćitu ) organizira kolo sa ćurlikom, bacanje kamena sa ramena i skok u dalj sa mjesta. To morate hitno uvesti. Netko mora ovim početi !
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Ramski-sir-sajam-Mostar-2.jpg

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr