Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Brčanj i Dragajice

63. B r č a nj
Vrljići (2 k.) su iz Bogodola i starinom su Vučkovići od Vrljike. Počeli su da zimuju ovdje od turskog vremena. Rod su im Vrljići u Rudopolju. - Bošnjaci (4 k.) su iz Grabove Drage. Opširnije u opisu Dugog Polja. - Kopilaš (1 k.) je iz Grabove Drage. Zimuje od oko 1895. - Barbarić (1 k.) iz Dragičine (Broćno) na Plosnoj Glavici. Ranije bio na Borovoj Glavici (Duvno), a ovdje zimuje od oko 1905. Od istog roda su i Barbarići u Ljubuncima. - Budimiri (2 k.) su ispod Bile u Duvnu. Zimuju od oko 1905. Nekad odu zimi u Duvno, ali ovdje ipak bude ponetko, događa da u kući na selu u Duvnu ne bude nikoga. - Tomić ( 1 k.) je iz Donjeg Graca (Grabova Draga). Zimuje od 1930. - Ivan Brljić i Stipe Bošnjak su samostalna domaćinstva, a svi ostali su djelovi predvojenih zadruga. Samo preko ljeta dolazi Skender (1 k.) iz Sovića na Borovnik.

 

To je velika uvala između Vrata, Dragajica i Kršnih Glavnica, a na istoku srasla s Risovcem. Blizu Vrata izvire potok Brčanj, koji mnogo mandrira dnom uvale i uvire u ponor u jugozapadnom dijelu uvale. Oko Brčnja i njegovih pritočića su znatne površine pod pištalinima. Brčanj je dosta snažan potok i nikad ne presušuje.

 

Nedaleko od ponora i na jednom visu Kršnih Glavica je velika prahistorijska gromila zvana Zmijska Gromila. Blizu nje i dalje po vrtačama su nalažene rbine od suđa od gnjile i koplja. Na jednoj humci blizu ponora su preko 20 mahom rđavo tesanih stećaka.

 

64. D r a g a j i c e
Od 1924. nije bilo kuća odnosno zimovanja na Dragajicama. Dolazili su samo stanari preko ljeta, i to ne uvjek isti.
Šarići (1 k.) iz Rakitna, zimuju od 1924. - Dumančići (1 k.) iz Rakitna, zimuju također od 1924. - Grbešići (1 k.) su iz Dobrkovića i zimuju od 1926. - Soldo (1 k.) iz Rakitna a starinom iz Britvice. Zimuju od 1928. Nije rod Soldama u Kosnoj Luci (Doljani). - Mikulić (1 k.) iz Kočerina, zimuje od 1930.
To je zapravo veća uvala koju od Bršnja dijeli manji greben, po kom su mnoge vrtače, ali se Dragajicama zovu i sve krševite strane iznad i oko te uvale, sve do pod Kedžaru (1707). Jedna blaža strana pod Kedžarom zove se Gvozdac. Kuće u Dragajicama su okvirom uvale, a po stranama iznad Dragajica i na Gvozdacu su "kolibari", tj. tu su stanovi Hercegovaca koji dolaze sa stokom preko ljeta (svega ih oko 30).

 

Po Dragajicama nema živih voda nego su samo lokve. Kuće i stanovi su raštrkani.
Na mjestu Golubnjaku među M. i V. Trnovcima, između Gornjih i Donjih Dragajica, ostao je jedan stećak na mjestu gdje je izrađen, a u šumi Liscu (već u Mostarskom srezu) jedan stećak, kako je vučen, prepukao je i tako ostavljen. U dnu uvale Dragajica su dvije stare zidine od kuća, o kojima se ništa ne zna.

 

Kadin Pod na Zastinju iznad Dragajica (Zastinje je među Orašcem i Sovićima) prozvan je po ovome: parničili se seljani i ubili kadiju. Ubio ga Živković iz Sovića, donio na Orašac, tu tresnuo njim o zemlju tako da je izdahnuo, i tu je međa. Jedno mjesto iznad Kadina Poda zove se Vlaina.

 

Do 1924. nije bilo kuća odnosno zimovanja na Dragajicama. Dolazili su samo stanari preko ljeta, i to ne uvijek isti. Kod kapele na Kedžari je groblje za stanare iz G. Dragajica, a za ostale u Dugom Polju.

 


Prijepis ustupio fra Tomislav Brković, Franjevački samostan Rama-Šćit

simpozij-mudrost-rame.jpg

Tko je online?

Imamo 16 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr