Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Šćipe, Ivanke i Pajići

41. Š ć i p e
Selo ima 22 katoličke i 29 muslimanskih kuća.
K a t o l i c i: - Markići (5 k. sa 6 dom.), pradjed im je došao iz Širokog Brijega - Škarice (3 k. sa 6 dom.) su starinom iz Posuškog Polja. Zvali su se Skočibušići. Došli su prije 100 godina. -Jelići (3 k.), doselio im se pradjed sa Širokog brijega. Mnogo su se seljakali. - Grubeše (8 k.) su starinom Domljanovići ili Damjanovići iz Rakitnog. Kako im se djed naselio među Grubešama, prozvaše i njih Grubešama. Četiri porodice su Domaljanovići, a ostalo Grubeše. Grubeša im i u Dobrošinu. - Bradić (1 k.) je došao oko 1880. s Orašca. Bivao je po najmu i ovdje se oženio i ostao. - Šuta (1 k.) je od Ivanika. Šutom je prozvan po muslimanskom rodu Šuta, kod kojih je bio u najmu. Istog roda je i Ivanko (1 k.) u Bajnoj Lučici. Opširnije u opisu Ivanika.
M u s l i m a n i: Cokoje (8 k.). Samo je jedna kuća pravih Cokoja i oni su starinci, predak im je došao među Cokoje na ženinstvo. - Hrnjaci (2 k.) se smatraju starincima. Nekada su bili vrlo imućni. - Čolaci (7 k.) su davno došli sa Gorice. - Bobari (4 k.). Njihov je predak došao iz Bobara u Uzdolu, oženivši se od Đogića, koji su tada bili na Poljanama. - Gelić (1 k.), kovač, bijeli Ciganin, došao je iz Skoplja oko 1900.

Naselje zahvata veliko prostranstvo, ali su mu glavna sela, Šćipe i Liske, visoko u strani duge kose Krsca (Krstac) a iznad Rike, koja postaje od dva potoka iz Blazina: od Jelika (lijevi) i od Žeženjače (desni). Između Šćipa i Lisaka je do Makovišće. Kuća ima i na samom Krscu, zatim u Bajnoj Lučici, pored spomenute rečice (s desne joj strane) a malo prije starog sela.

 

Na Krscu je voda Zaliplje, u Šćipama i Rovaču, a na Liscu česma ("točak") bez imena. Sve su njive po stranama: Šipova Poljana, Lisičja Jama, Kramelj - Potok, Šić, Vrila, Stup (Istup), Viganj, Međiđa Ravan, Bilice, Vrtača, Duge Njive, Dolac, Trnjača. Zadvornica, Nerode, Ravan, Makovišće, Greblje, Buliš (Boliš), Njiva, Crni Rat, Ljeske, Oglavak, Stajište, Šehina Ravan, Ljuto, Tovarnice, Sedlo, Brdo, Otočišće, Zalešnica, Selišće, Dolac. Šuma po stranama ima oko sela: Capare, Kosa, Lokve, Kučevac, Kamen, divan, Krstac, Balina Kosa. Ispaša je po šumama te po Timenu, Ledinama i Srednjem Ratu. Sjenokosi su u Blazinama na CI-u od sela: Stanovi, Divan, Urije, Zmijinjak, Kušića Krč, Dilovi, Krčina, Jastrebina, korita, Kut, Paline, Strašni Do. Po jednu staju imaju gore Škarice, Jelić i Imamovići, a ranije je bilo više staja.

 

U Šćipama su sela rasturena, a u njima kuće razrijeđene, osim u Liskama gdje su kuće zbijene. U selu Šćipama kuće su s obe strane potočića koji teče kroz selo i djele se na Gornji Kraj i Donji Kraj ili Cokoje. U Šćipama je Đamija. Katoličko groblje je na Šipovači, a muslimanska groblja su kod džamije i u Makovišću.

 

Po planini ima mnogo promila od strebljenog kamena. Priča se da su nekada u selu bili "Grci" i da su i da su izgjegli ispred Turaka. Na brijegu u Makovišću je "grčko groblje". Na tom je brijegu, pričaju, bila zvonara, a na drugom crkva. Po Jarčevoj Ravni, koja je sada pod smrekama, "Grci" su sijali ječam. Džamija je veoma stara. Priča se da je na mjestu gdje je sada džamija bila katolička crkva, a kazivali su mi da su po njivama izoravaju križevi i medaljoni. Muslimani vele da je džamija građena brzo poslije osvojenja Bosne i da ju je gradio Skenderpaša, koji je gradio i most na Banjoj Lučici. Kad se džamija pokvarila, napredno je Sulejmanpaša iz Travnika da se popravi. Onda je džamija i smanjena, te joj je sada munara odvojena. Na vrhu munare je polumjesec od kamena. Priča se da je toj džamiji polazilopo sedamdeset sedlenika iz okolice. Smatraju je starijom od bilo koje džamije u Prozoru.

 

Na Šiću je neko katoličko kužno groblje. U to vrijeme živjeli su u selu neki katolici Praje, pa su i oni izumrli kasnije. Starinsko neko muslimansko groblje je u Makovišću. Tu su grobovi na dvije male glavnice (možda gromile). Bašluci su netesane ploče. Drugo je staro muslimansko groblje Ajoševo Groblje iznad kuća u Šćipama. Priča se da je bilo selo u Pivčevoj Lokvi i da se raselilo zbog hajduka, kao i selo koje je bilo na lijevoj strani reke (pod Ivankama). Mjesto Dobro Poljei Jezerice u planini bila su "ajdučka mista". Tu su mnogo dočekivali putnike Privorani. Prča se o hajducima Prlici i Račvu (muslimanima). Za Divan se kaže da je prozvan po tome što je na njemu sterana kabanica nekog paše, i svatko tko bi naišao morao bi na nju spustiti dar. 

 

 

 

42. I v a n k e  i  P a j i ć i
U oba sela su sami katolici. Ima svega 24 kuće.
Pajići (7 k.) su starinom Stavljanovići iz Butrović Polja. Po pretku Paji su prozvani Pajićima ili Pavićima. Od Pajića su i Stipić ili Doljanac (1 k.), koji ima roda u Doljanima, i Pavlović (1 k.) koji je od Pavlovića u Trišćanima. - Ivanke (7 k.) su došli prije 1930. godine iz Rakitna. - Drlje (3 k.). Otac im je hodao po najmu dok se nije naselio u Pajićima, prije 1878. Ima ih na Neretvi i u Trusini. Daljim porijeklom su iz Dalmacije. - Lace (1 k.), ima ih na Neretvi. Došli su ispod Stina (Konjic) prije 1878. - Šekerija (1 k.) je starinom iz Obra u Neretvi. - Topić (1 k.) je došao iz Rame na ženinstvo 1913. - Raič (1 k.) je došao 1907. iz Vratne Gore. Opširnije u opisu Uzdola.

 

Ivanke ili Ivanci i Pajići su dva mala sela slični položaju koja čine administrativnu cjelinu. Ivanke su visoko u strani iznad potoka Žeželjače ili Blazinskog Potoka, ispod Belić - Brda: a Pajići su u strani jednog visokog dola ispod kose Poljane a iznad Potoka iz Vratne Gore, koji su niže sela saliva u Žeželjaču. Velike površine oko sela su i sada pod šumom.

 

Ivanci imaju vodu nad selom koju su doveli do kuća. U Pajićima je česma među kućama i Studenac u Potoku. Zirata ima u oba sela iznad i ispod kuća, sve po veoma strmim stranama. Oko Ivanaka su: Kuse, Brtače, Pode, Jelik, Selišće, Gromile, Čolakov Do, Lučica, Golubinke, Županice; oko Pajića su: Staro Selo (iznad kuća), Špoiljce, Ledine, Meje, Baščetine, Lučila, Grlići, Dubrave, Zerdelije. Šume ima svuda oko sela. Glavne su Mijina Glava i Zavorovac - Zavorac. Ispaša je poglavito na Belić - Brdu. Planina ima je u Blazinama i Lukama.

 

U Ivankama su sve kuće na okupu, osim jedne, a i u Pajićima su sve kuće u grupi. U oba sela su sami katolici. Ima svega 24 kuće (sa 38. dom.) groblja se za Pajićeispod tog sela, a u Ivankama za Gromilama pored sela.

 

Na Belić - Brdu je "grčko groblje". Nema stećaka a grobovi su ograđeni. Smatra se katoličkim, i tu su držane mise. I nad Pajićima je neko staro groblje, ali berz stećaka. U Ivankama na Repatoj Njive je staro muslimansko Groblje;  u tom su se grobljusahranjivali Ćopkovići, koji su sada u Čelini (Konjički srez). Bilo je i drugih muslimana u selu, pa su izumrli, a njihgovi nasljednici su doveli kmetove katolike. Nešto je tako bilo i u Pajićima, gdje su prije kuge bili muslimani Velici (Velići), na koje je očivana uspomena u imenu Belić - Brda. Oni su izbjegli kad je bila kuga, a naselili su se muslimani Osovljaci. Kad su oni otišli, došli su muslimani Osovljaci. Kad su oni otišli, došli su muslimani Kovačevići, a poslije njih Pajići. Selo u kojem su Ivanke zvalo se Papković - Pavković.

 

 

cestit-bozic.jpg

Tko je online?

Imamo 23 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr