Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Održano Ramsko silo 2017. u Požegi

  • Napisao/la Matej

Ramska zajednica Požege u subotu je organizirala 9. tradicionalnu običajnu priredbu “Ramsko silo” koja je okupila oko 400 posjetitelja i uzvanikau dvorani Honda u Jakšiću. Ramskom silu prethodila je svečana sveta misa u pleterničkoj župnoj crkvi sv. Nikole koju je predvodio ramski gvardijan fra Andrija Jozić u suslavlju sa mjesnim župnikom preč. Antunom Čorkovićem i župnim vikarom vlč. Ivicom Bošnjakom sinom ramskog kraja. Svetu euharistiju pjesmom su uveličali članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice na kojoj su bili brojni Ramci i prijatelji Rame.

Cjelovečernje druženje je nastavljeno u dvorani Honda u Jakšiću na početku kojeg je sve goste i uzvanike pozdravio predsjednik Ramske zajednice Požega Dragan Kapčević. Riječi pozdrava i dobrodošlice svima je uputio i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. U sadržajnom kulturno-umjetničkom programu tijekom cijele večeri nastupali su Zavičajni KUD Rama iz Pleternice, pod vodstvom Jure Vidakušića, HKUD “Slavonija” iz Jakšića, Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega (BiH) te glazbeni sastav Aurea Band pod vodstvom Dragana Kapčevića.

Dirljivim riječima sve nazočne je pozdravio ramski gvardijan fra Andrija Jozić naglasivši kako susreli u Slavoniji na novim ognjištima onih koji su se iz Rame iselili.

- Mnogi ste ovdje našli svoje novo utočište. Raseliše nas ali mi smo svjesni svojih korijena, povijesti i roda. Sve vas pozdravljam koji ste došli na ovaj susret. Pozdravljam sve vaše koji iz bilo kojeg razloga nisu mogli biti ovdje. Prenosim pozdrave svih fratara iz Rame. Čestitam vodstvu Ramske zajednice Požega što nisu zaboravili svoje korjene. Dragi prijatelji imajmo oči da vidimo druge i uši da čujemo druge, a isto tako imajmo noge da prošetamo jedni drugima i ruke da pružamo jedni drugima, ali i srce da se međusobno ljubimo – rekao je fra Andrija i naglasio kako je presretan što je u Zlatnoj dolini jer mu je želja učvrstiti vezu između rodne i iseljene Rame.

- Rama živi, a istovremeno se i iseljava. Rama je malo mjesto koja je naselila tolika područja na kugli zemaljskoj. Molim iseljenu Ramu da ne zaborave svoje korjene posebno Malu Gospu kada je bio običaj da svi Ramci ma gdje bili na svijetu pohrle u svoju rodnu grudu, na Šćit. Kaže se samo je na izvoru voda čista. Dragi prijatelji dođite u Ramu i vraćajte se na svoj izvor – dodao je šćitski gvardijan fra Andrija. Posjetitelji i gosti u bogatoj gastronomskoj ponudi kušali su i domaće specijalitete starog kraja sir, uštipke i pite.

Više na: www.udruga-ramska-zajednica-pozega.hr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

prozor-obnova-2015.jpg

Tko je online?

Imamo 40 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr