Menu
RSS
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/crima12gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide02gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide13gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_07gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide04gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide_08gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide21gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/prozor-crkva-2gk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slideshow.Ramska-vecer-natpisgk-is-87.jpglink
http://ramska-zajednica.hr/modules/mod_image_show_gk4/cache/Ramski-krajolik-lastavice-1gk-is-87.jpglink
«
»
A+ A A-

Nikola Kovačević

Nikola Kovačević, zvani Pelušić, sin je Mate i Luce r. Ćurić iz Rumboka. Rođen je 1899. godine u brojnoj katoličkoj obitelji u kojoj je i odrastao. Završio je osnovnu školu na Šćitu. Po naravi je bio vrlo sposoban i vješt u govorništvu. Kao rodoljub zalagao se za hrvatsku stvar u politici Hrvatske seljačke stranke.

Na narodnim izborima 1938. biran je u Sabor tadašnje Banovine Hrvatske. Odlazio je na sjednice u Zagreb. Organizirao je 1939. nastup Hrvata iz Rame na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Nakon proglašenja NDH, 1942. godine bio je potvrđen u Hrvatskom državnom saboru za narodnog zastupnika za Ramski kraj. Sudjelovao je na sjednicama u Zagrebu o čemu se može pročitati u leksikonu: Stuparić, Darko: „Tko je tko u NDH“, Zagreb 1997., Hrvatski državni sabor, str. 447-452. Upravo u funkciji narodnog zastupnika Nikola Kovačević je s predstavnicima kotara organizirao spašavanje djece iz stradalih i siromašnih obitelji i uputio ih na prehranu u dječji dom Reljevo kraj Sarajeva, a veliki dio njih u Zagreb i okolicu. Kasnije je s predstavnicima kotara posjećivao neku od te djece u mjestima boravka.

Kad je završio rat, bio je proglas da se svaki muškarac prijavi na saslušanje u Prozor. Nikola Kovačević otišao je na saslušanje novim vlastima. Bio je uhićen i poslan u zatvor u tzv. „crnu kuću“ u Travniku. Na montiranom sudskom procesu 1946. bio je osuđen na tri i pol godina zatvora. Neki partizani iz Prozora kao Mustafa Osmić i Meho Pirolić, optuživali su ga da je „prodavao djecu za krmad“, a to su svjedoci na sudu pobili. Neka je muslimanka na sudu otkrila zar i javno ga poljubila jer joj je spasio djecu. Ipak glavna mu je krivnja bila što je za NDH bio zastupnik u Hrvatskom državnom saboru.

Poslije izdržanog zatvora vratio se kući 1949. Međutim Drugi svjetski rat još nije bio završen u Rami i okolici jer se mnogi domobrani i ustaše nisu htjele predati novim vlastima nego su se skrivali po Vranu i okolnim brdima i pružali otpor. Među njima je bio Stjepan Sičaja, zvani Gegan, zatim Mirko Kapulica, satnik iz Duvna. Kad je Mirka Kapulicu tajna služba OZNA uhvatila u bijegu za Italiju, našli su kod njega popis imena ljudi koji su mu pomagali, a među njime je bio i Nikola Kovačević, Tomo Lovrić zvani Tošo i Jakovljević Ivan. To je bio novi dokaz da Nikolu Kovačevića ponovo uhapse i odvedu u zatvor u Mostar. Na montiranom sudskom procesu u Mostaru Nikola je bio osuđen na dvije godine zatvora. Neko vrijeme je izdržavao kaznu u poznatom zatvoru „Ćelovini“ u Mostaru, a drugi dio kazne izdržavao je u logoru na Boračkom jezeru i u sječi šume na Dragočevu kraj Foče.

Nakon izdržane kazne Nikola se vratio kući 1951. godine. Potpuno se povukao iz javnog života i bavio se uzdržavanjem svoje brojne obitelji. Naime, osim svoje djece, vodio je i brigu za djecu svoga brata Pere koji je poginuo 1942. godine. Koliko je bio u nevolji i svoju je djecu poslao na prehranu. Neka su djeca završila u Sloveniji kao Lucija koja bila kod obitelji Alojza Gorišeka gdje se i udala i osnovala vlastitu obitelj.

Nažalost, progoni komunističke vlasti nisu se samo zaustavili na Nikoli Kovačeviću nego su se nastavili i na njegovoj obitelji i to na njegovu sinu Janjku. Sin Janjko Kovačević, bio je također dugo godina pod prismotrom UDBE i zbog svog oca politički stigmatiziran. U vrijeme najžešćih progona hrvatskih rodoljuba, Janjko je 1979. osuđen na 13 godina robije. Osuda je glasila da je surađivao s političkom emigracijom u Njemačkoj, gdje je radio. Izdržao je osam i pol godina kazne u Zenici. Izišao je na slobodu 1987. godine. Živio je u Zagrebu gdje je i umro 22. rujna 2009.

Kad se počela graditi brana za Ramsko jezero 1965., Nikola Kovačević odlučio se iseliti u Bugojno. Kupio je kuću i imanje u Crniču kraj Bugojna u kojoj je živio do svoje smrti. Umro je 2. ožujka 1979. u Bugojnu i sahranjen na katoličkom groblju Sultanovići.

Autor: mr. Pavao Crnjac

spomen-ploca-scit.jpg

Tko je online?

Imamo 71 gostiju i nema članova online

Ramska Zajednica


ul. Grada Vukovara 235, Zagreb 10 000 Hrvatska

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: +385-1/2422-870

Fax: +385-1/2422-856

http://www.ramska-zajednica.hr