O nama

Poštovane Ramkinje i Ramljaci,

prijatelji Rame,

dragi posjetitelji,

ovim putem srdačno Vas pozdravljamo i želimo Vam dobrodošlicu na obnovljene web stranice „Udruge Ramska zajednica“ Zagreb. Poslije nekoliko godinama izbivanja iz javnoga web prostora, ponovno smo aktivni i spremi u zadaći održavanja javne medijske spone sa rodnim krajem, njegovim okruženjem te iseljeništvom i potomstvom u Republici Hrvatskoj. Dobro nam došli.

Ukratko o nama

„UDRUGA  Ramska zajednica“ Zagreb osnovana je u predvečerje demokratskih promjena 1990. godine. Za njenog prvog predsjednika tada je izabran dr. Ivan Radić. Nakon višegodišnjega izrazito aktivnoga rada u razdoblju Domovinskoga rata tijekom kojega je Udruga postala stožerno mjesto prikupljanja humanitarne, materijalne, ali i vojne pomoći upućivane rodnom zavičaju, na poslijeratnom Saboru Udruge 1999. Zajednica je prestrukturirana i službeno registrirana pod današnjim nazivom 3. kolovoza 1999. godine. Za predsjednika Ramske zajednice tada je izabran Šimun Penava, a za potpredsjednike Josip Vidović i Mijo Jozić. U Upravni odbor izabrani su Šimun Babić, Ivan Markešić, Ivan Bulaja i Pavao Crnjac.

Predsjednik Penava spomenutu dužnost obnašao je do 2005. kada je na Saboru Ramske zajednice izabrano novo vodstvo pod vodstvom poznatog zagrebačkog poduzetnika ramskih korijena g. Branislava Brizara. Pod njegovim vodstvom Udruga je zabilježila izniman rast aktivnosti i javnoga djelovanja. Predsjednika Brizara na mjestu predstavnika Udruge 2009. naslijedio je pravnik Šimun Babić. Pod njegovim vodstvom Udruga je aktivno djelovala do 2016. kada je na kraće vrijeme Udrugu ponovno preuzeo Šimun Penava koji ju je vodio do 2018. godine. Konačno 2019. za novoga predsjednika izabrana je Mato Fofić koji je zajednicu vodio do 2023. godine. Tada je na Saboru Udruge Mijo Beljo izabran za njenoga novoga predsjednika.

Ramski susreti – čuvanje i unapređivanje kulturnih vrijednosti ramskoga kraja

Slijedom postavljenih programskih zadaća, Zajednica je već 27. kolovoza 1999. u Europskom domu organizirala predstavljanje “Ramskog vjesnika”, lista koji je, nakon stanke od nekoliko godina, ponovno pokrenut.

Zajednica se prihvatila i organiziranog okupljanja Ramljaka pod nazivom “Ramski susreti”, koji se – prema tradiciji – održavaju druge nedjelje poslije Male Gospe. Na prijedlog Ivana Markešića, člana Upravnog odbora, na krajnjem istoku Republike Hrvatske, u Iloku, u organizaciji Ramske zajednice i Franjevačkog samostana Šćit upriličen je 19. rujna 1999. Ramski susret – vrijedna kulturno-umjetnička priredba prepuna svih oblika društvenog života i narodnih običaja ramskog kraja. Susret Ramljaka započeo je u crkvi sv. Ivana Kapistrana misom, koju je predvodio fra Petar Anđelović, tadašnji provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Sve okupljene srdačno je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Stipan Kraljević, gradonačelnik grada Iloka. Poslije mise oko tisuću ljudi okupilo se ispred prekrasno uređene pozornice na kojoj su iznimno bogat i lijep kulturno-umjetnički program izvodili HKDD “Rama” i KUD “A. G. Matoš” iz Tovarnika. Ganga, bećarac, diple odjekivali su Ilokom, koji je bio svjedokom ljubavi prema rodnoj grudi. U Iloku su bili nazočni i predstavnici Općine Rama: Davorin Lesko, Ivan Jelić, Luka Faletar i Pero Pavlović Ćiro. U znak zahvalnosti za ukazano gostoprimstvo, predstavnici Zajednice su predstavnicima Grada Iloka uručili umjetničke slike i odljevak Ramskog križa. Na povratku prema Zagrebu, članovi Zajednice su obišli Vukovar i na Ovčari, na mjestu masovne grobnice, položili vijence u spomen na mučki ubijene hrvatske branitelje.

Drugi “Ramski susret” organiziran je u Sv. Ivanu Zelini 2000., dok je treći održan 2001. u Vođincima. “Ramski susreti” nastavljeni su, s manjim prekidima u pandemijskom razdoblju, i danas.

Ramska večer

U želji da poboljšaju i unaprijede odnos među Ramljacima koji žive u Republici Hrvatskoj, čelništvo Ramske zajednice upriličilo je 19. studenoga 1999. u zagrebačkom hotelu Intercontinental “Večer ramskih poduzetnika” na kojoj se okupilo preko 70 gospodarstvenika rodom iz Rame.

Nakon nepunih osam mjeseci svog postojanja u novim „neratnim“ uvjetima, Ramska zajednica je organizirala i prvu “Ramsku večer”, koja je održana u restoranu Globus 12. veljače 2000. godine i na kojoj se okupilo preko 300 osoba. Tradicija “Ramskih večeri” nastavljena je i idućih godina.

Ciljevi „Udruge Ramska zajednica“ iz Zagreba

Sakupljanje, očuvanje i promicanje narodnih običaja, kulture i narodnog stvaralaštva svih oblika kulturno – umjetničkog i društvenog života kao i povijesnog naslijeđa Rame; Afirmiranje i populariziranje djela iz kulturnog, umjetničkog i društvenog života te povijesti ramskoga kraja; Poticanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, posebice kod mladeži te omasovljavanje i unapređivanje svih oblika kulturno – umjetničkog amaterizma; Razvijanje te očuvanje suradnje i povezanosti Rame i Zagreba s drugim aktivnim udrugama u Republici Hrvatskoj, Europi i ostatku svijeta; Povezivanje iseljenih Ramljaka po Republici Hrvatskoj i iseljeništvu; Promicanje vrijednosti Domovinskog rata s posebnim naglaskom na hrvatske branitelje koji su na različite načine povezani s prostorom Rame.

Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi

Društveni i kulturni rad sukladno aktualnim društvenim i kulturnim potrebama suvremenog hrvatskog društva putem prikupljanja relevantnih podataka za određenu temu te njihovu distribuciju i promidžbu putem sredstava javnih priopćavanja, javnih predavanja i organiziranja okruglih stolova; Promicanje domoljubnih i nacionalnih vrijednosti i povijesnih istina putem održavanja javnih tribina o definiranim povijesnim nacionalnim temama; Organiziranje tribina, predavanja i okruglih stolova s ciljem edukacije svih dobnih skupina, s posebnim naglaskom na mlade i socijalno ugrožene skupine, iz područja kulturnog, projektnog i turističkog menadžmenta te u svrhu promicanja socijalnog poduzetništva; Ukazivanje i zagovaranje pri nadležnim institucijama za prava branitelja i civilnih stradalnika Domovinskog rata; Organiziranje aktivnosti rada amaterskog bavljenja svojih članova, posebice mladeži kulturnim i umjetničkim aktivnostima u okviru odjela Udruge; Organiziranje javnih kulturno-umjetničkih nastupa svojih članova, te amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz ramskog kraja, drugih područja Republike Hrvatske i iseljeništva; Nastupi na javnim kulturno-umjetničkim priredbama prezentirajući kulturno stvaralaštvo i narodne običaje ramskog kraja; Organiziranje redovnih susreta (tribina), suvremenih stvaralaca iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i dr.; Organiziranje izložbi likovnih umjetnika iz Rame, izložbi etnografskog blaga te audiovizualnih i fotografskih prezentacija dokumenata o narodnim običajima ramskog kraja; Organiziranje priredbi sa sadržajem ramskog folklora i tradicionalnih narodnih običaja Rame (Ramske večeri, Susreti Ramaca); Održavanje stalnih kulturnih veza s kulturno-umjetničkim društvima i institucijama iz Rame, drugih regija Republike Hrvatske i iseljeništva; Objavljivanje glasila i publikacija s temama iz sadržaja svoje djelatnosti; Organiziranje projekata u svrhu razvoja školstva i prosvjete Rame u suradnji s prosvjetnim institucijama; Provođenje programa njegovanja, promicanja i očuvanja zavičajnog identiteta.

Očuvanje zavičajnog identiteta

Suradnja i koordinacija

„Udruga Ramska zajednica“ Zagreb aktivno surađuje i koordinira različite djelatnosti s drugim srodnim udrugama Hrvata iz Bosne i Hercegovine koje djeluju na području Zagreba i ostatka Republike Hrvatske.

KONTAKT I VODSTVO UDRUGE

email: ramskazajednicazg@gmail.com

Adresa prostorija Udruge: Ulica grada Vukovara 235, 10 000 Zagreb

Predsjednik “Udruge Ramska zajednica” Zagreb: Mijo Beljo

Upravni odbor: Mijo Babić, Vladimir Babić, Ivo Bulaja, dr. Ivan Radić, Josip Vidović

Predsjednik Sabora: dr. Ivan Radić

Glavni tajnik: Ivan Ćurćić